truck
Voor 23:30 besteld
Morgen gratis bezorgd
checkmark
Officiële reseller
Originele producten
star
Klantbeoordeling: 9,4
2.632 recensies

Metropolis deel 1: de Byzantium update

Om het Ethereum netwerk verder te ontwikkelen is het belangrijk dat er updates plaats kunnen vinden aan het onderliggende protocol. Voor een dergelijke update is een zogenaamde hard fork nodig. Op 16 oktober, bij block 4.370.000, zal zo’n volgende update plaatsvinden genaamd Byzantium. Deze update maakt deel uit van de volgende ontwikkelingsfase van Ethereum genaamd Metropolis. Voor deze ontwikkelingsfase zal later in het jaar nogmaals een hard fork plaatsvinden genaamd Constantinople, maar hiervoor is nog geen exacte datum bekend. Dit artikel gaat in op het belang van de Byzantium hard fork en de gevolgen voor gebruikers van Ethereum.

Ethereum Byzantium Hard Fork

Wat voor functies brengt de Byzantium hard fork naar het netwerk?

 • Vertraging van de "ice age" en een verlaging van de beloning voor miners
  De beloning voor het minen van een block gaat van 5 ETH naar 3 ETH. Deze aanpassing is ter voorbereiding van het proof of stake model waarnaar Ethereum in de laatste fase van de ontwikkeling over zal schakelen. Aan de andere kant is de “ice age” vertraagd met een jaar. De “ice age” zorgt ervoor dat de difficulty voor het minen van blocks automatisch en exponentieel stijgt. Wanneer deze in werking is wordt het dus steeds lastiger voor miners om blocks te vinden. Het netwerk wordt hierdoor trager en minen wordt steeds minder lucratief. De ontwikkelaars van Ethereum willen het hiermee aantrekkelijker maken om updates te accepteren. Dit werkt, omdat een oude chain zonder updates uiteindelijk vast zal lopen. Het einddoel van de “ice age” is uiteindelijk om de overgang naar proof of stake af te dwingen. Echter, gezien er nog meer tijd nodig is voor de ontwikkeling van het netwerk en het proof of stake model is ervoor gekozen om dit mechanisme te vertragen.

 • Voorbereiding voor privétransacties
  Er zijn enkele nieuwe contracten toegevoegd aan het netwerk die de implementatie van zk-snarks voorbereiden. Met zk-snarks zal het mogelijk worden om transacties te doen op het Ethereum netwerk zonder dat je daarbij de inhoud van die transacties openbaar hoeft te maken. 

 • Parallelle transacties
  Transacties kunnen sneller verwerkt worden door het netwerk

 • Verbetering van smart contracts
  Er is nieuwe code toegevoegd waardoor makers van een smart contract dat contract stop kunnen zetten zonder hun “gas” te verliezen.

 • Andere kleine technische updates
  In de officiële aankondiging kun je een volledige lijst met updates vinden.

Wat zijn de gevolgen voor gebruikers?

Bovenstaande functies zullen voor de gemiddelde Ethereum gebruiker niet zoveel verschil gaan maken. Het betekent wel dat het Ethereum netwerk steeds meer volwassen wordt en daardoor steeds meer uitkomst kan gaan bieden voor de programmeurs die dapps en smart contracts op het netwerk willen draaien. Het verlagen van de beloning voor miners betekent daarnaast dat er minder nieuwe munten op het netwerk gecreëerd worden. De oorspronkelijke “ice age” was echter al een tijdje langzaam in werking aan het treden. Hierdoor kwamen er al steeds minder munten op het netwerk en het verlagen van de beloning van 5 ETH naar 3 ETH komt ongeveer overeen met het aantal nieuwe munten dan er voor de hard fork dagelijks bijkwamen. Na de hard fork komen er, totdat de “ice age” weer in werking treedt, dagelijks iets meer munten bij dan voor de hard fork. Wanneer de “ice age” weer in werking treedt zal dit aantal weer gaan dalen. Op dat moment zou dat, als gevolg van vraag en aanbod, een positief effect kunnen hebben op de prijs, maar uiteraard spelen daarin nog vele andere factoren een rol. 

Is er reden tot zorg? Komt er straks weer een nieuwe munt?

Nee, dat is erg onwaarschijnlijk. Deze hard fork is slechts bedoeld om het protocol een upgrade te geven en is niet ontstaan door onenigheid tussen ontwikkelaars. In het geval van de hard fork tussen ETH en ETC waren er twee partijen met verschillende ideeën over de toekomst van het netwerk. Om die reden waren er miners die bewust kozen om de nieuwe update niet over te nemen. Zij hielden daardoor de oude chain in stand. Daarnaast werd ETC door exchanges waardoor men vervolgens ook in beide munten kon handelen. Hoewel je bij deze hard fork in theorie ook munten zal hebben op de oude chain is er weinig reden om aan te nemen dat miners en exchanges deze gaan ondersteunen. Bovendien is op de oude chain de “ice age” nog wel actief, waardoor deze chain steeds langzamer zal worden in het verwerken van transacties en steeds minder uit zal keren aan de miners.

Wat moeten gebruikers doen in het geval van een hardfork?

Wanneer je een Ethereum client als Ethereum Wallet/Mist, geth, Parity, of Harmony gebruikt dan dien je de laatste versie te downloaden. Wanneer je dit niet doet zal je client synchroniseren met de oude chain. Je kunt dan transacties doen, maar je zolang er geen verdere ondersteuning is voor de oude chain heb je daar niks aan. Door het ontbreken van replay attack protection kan deze transactie vervolgens gekopieerd en uitgevoerd worden op de nieuwe chain.

Gebruikers van een hardware wallet, exchanges, of diensten als MyEtherWallet en Jaxx hoeven verder geen stappen te ondernemen. De diverse aanbieders zullen de nodige stappen ondernemen om de hard fork soepel te laten verlopen. Het is wel aan te raden om enkele uren voor en na de hard fork geen transacties te doen. Op die manier ben je er zeker van dat alles goed gaat.

Kies veilig.
Kies voor de expertise van Cryptomaan.

Wat klanten over ons zeggen.

De dag na bestellen is mijn Ledger Nano X afgeleverd. De ondersteuning die Cryptomaan me geboden heeft bij het instellen van het product is zeer goed, snel en deskundig.

Antoon

Snelle levering 's avond besteld, de volgende dag in huis. Duidelijke en overzichtelijke website. Absoluut een aanrader om bij Cryptomaan te bestellen.

P

Vlotte en snelle levering Snelle levering maar ook een informatieve website met info over het aangeschafte product.

J

Snel en professioneel te woord gestaan en snelle levering. Het bestelde product is snel geleverd en de vragen die ik had zijn via de chat tot volle tevredenheid beantwoord. Al met al prettig geholpen. Dit wekt vertrouwen.

R

Snel, goed en voordelig Uitstekende service en afhandeling .. en uitstekende klantenservice ..

Ethan Marchel

-Snel en duidelijk bestelproces -Duidelijke website -Direct verzonden -Goed verpakt, al met al een prima ervaring/service!

D. Mom

Kom haar beloftes na Verbeterpunten: Ga zo door!

Henk S

Goed product, vlotte afhandeling en snelle levering. Een echte aanrader!

Annita Adriaens
Webwinkelkeur
9,4
⭑⭑⭑⭑⭑
⭑⭑⭑⭑⭑
2.632 Reviews