truck
Voor 23:30 besteld
Morgen gratis bezorgd
checkmark
Officiële reseller
Originele producten
star
Klantbeoordeling: 9,4
2.632 recensies

Er staat een nieuwe hard fork voor de deur voor het Ethereum netwerk. De hard fork zal plaatsvinden bij block 7080000. Dit zal waarschijnlijk op 16 januari zijn. In dit artikel bespreken we wat dit voor gebruikers zal betekenen en waar men op moet letten.

Update: De hard fork is vanwege een probleem met één van de onderdelen van de update uitgesteld. Het probleem werd kort voor de update ontdekt en hoewel het waarschijnlijk geen groot gevaar had gecreëerd wil het team het zekere voor het onzekere nemen. Het is nog niet duidelijk wanneer de update wel doorgevoerd zal worden.

Hard fork?

Blockchains werken op basis van regels die gebruikt worden door het gehele netwerk. Miners creëren blocks op basis van een specifieke set regels. Een block kan alleen aan de blockchain toegevoegd worden als deze door de controle heenkomt van de nodes in het netwerk. Deze nodes vergelijken een voorgesteld block met de regels van het netwerk en kijken daarbij of er geen valse transacties in een block zitten. Soms is het echter ook nodig om het netwerk van een upgrade te voorzien. In dat geval is het belangrijk dat de miners en nodes overstappen naar een nieuwe set regels en nieuwe software. Omdat hierbij het netwerk verdergaat met een nieuwe set regels spreekt men van een hard fork. De blockchain splitst als het ware in twee delen: een variant met de oude set regels en een variant met de nieuwe set regels.

Wat gebeurd er met de oude chain?

In sommige gevallen kan het zijn dat ook de oude chain van een hard fork blijft bestaan. In dergelijke gevallen heb je als gebruiker vervolgens munten op beide chains. Voorbeelden hiervan zijn de hard fork waaruit Ethereum en Ethereum Classic onstonden en de fork die Bitcoin en Bitcoin Cash splitste. De reden dat hier twee chains ontstonden is omdat de miners en nodes het niet eens konden worden over de set regels op basis waarvan het netwerk zou moeten werken. Sommige miners en nodes kozen daarbij voor de nieuwe software met de nieuwe regels en anderen bleven met de oude software werken. De blocks die met de nieuwe regels gecreëerd worden zijn niet compatibel met de oude chain. Hierdoor onstaan dus twee losse chains met elk eigen munten. Afhankelijk van hoeveel vertrouwen mensen hebben in de toekomst van een chain kunnen ook beide munten significante waarde hebben, zoals ook te zien was in het geval van Bitcoin en Bitcoin Cash.

Krijgen we ook nieuwe munten bij deze Ethereum fork?

Het ontstaan van twee losse chains is in het geval van deze hard fork erg onwaarschijnlijk. Een dergelijke situatie doet zich alleen voor wanneer een update omstreden is, maar dat is in deze niet het geval. De Constantinople upgrade staat al lang in de planning en vormt het tweede deel van de grotere Metropolis update. Deze updates bereiden het netwerk voor op de geplande Casper update, waarin het Ethereum netwerk over zal gaan van een proof-of-work naar een proof-of-stake algoritme. Deze veranderingen staan niet ter discussie en het is daarmee ook niet waarschijnlijk dat de oude chain na de update blijft bestaan of een eigen waarde zal ontwikkelen. Deze verwachting wordt versterkt doordat de ontwikkelaars van Ethereum een zogenaamde difficulty bomb hebben ingebouwd die het minen op het netwerk steeds moeilijker maakt. Een chain die verdergaat zonder hard fork zal uiteindelijk helemaal vastlopen.

Wat voor updates brengt deze fork?

De update brengt vooral technische veranderingen waarvan gebruikers niet direct iets zullen merken. Ten eerste wordt de difficulty bomb vertraagd, waardoor het moment waarop het netwerk tot stilstand komt verder vooruit wordt geschoven. Deze difficulty bomb is er om te garanderen dat het netwerk in ontwikkeling blijft. Andere onderdelen van de update zijn vooral gericht op het optimaliseren van het gebruik en berekenen van gas op het netwerk. Deze functies maken het netwerk efficiënter en makkelijker voor ontwikkelaars.

Wat moet ik doen?

Als gebruiker hoef je niets te doen. De hard fork zal automatisch in gang gezet worden door de miners en nodes op het netwerk. Munten op je Ledger blijven gewoon behouden en, gezien het niet verwacht is dat er uit deze fork nieuwe munten ontstaan, veranderd er eigenlijk niets. Het is wel verstandig om ten tijde van de hard fork even geen transacties te doen. Mochten er dan toch onverwachtse veranderingen zijn, dan kun je eerst rustig de situatie overzien alvorens je beslissingen maakt en munten gaat verzenden.

Andere hard forks?

Er gaan op het moment ook geruchten rond over twee andere hard forks: Ethereum Nowa en Ethereum Classic Vision. Kijk hiermee uit!

De Ethereum Nowa hard fork betreft waarschijnlijk een scam. De organisatie van deze fork blijkt niet te verifiëren en het lijkt erop dat zij proberen de private keys van onzorgvuldige gebruikers te bemachtigen. Ook vragen zij gebruikers munten naar een specifiek adres te sturen. Bij een hard fork zijn dit soort stappen niet noodzakelijk. Trap hier dus niet in!

Voor de Ethereum Classic Vision is het minder duidelijk, maar deze fork lijkt weinig toegevoegde waarde te hebben. Het team bespreekt enkele problemen die zij zien in Ethereum, maar het lijkt twijfelachtig dat zij in staat zullen zijn om een sterk een veelgebruikt product neer te zetten. Gelukkig hoef je hier als gebruiker niet direct iets mee te doen. Als er uit de fork iets van waarde ontstaat ben je als hardware wallet gebruiker, vanwege het in bezit zijn van je private keys, altijd verzekerd van munten op de nieuwe chain. Je kunt dus rustig afwachten om te zien wat deze fork brengt. Mocht dit waardevol zijn, dan komen er vanzelf methoden beschikbaar om deze nieuwe munten veilig te verzenden. Let erop dat je de nieuwe munten na een hard fork niet zomaar gaat versturen; een munt die het product is van een hard fork kan ruimte bieden voor een zogenaamde replay attack. Zoek voordat je hiermee bezig gaat eerst goed uit wat de risico's zijn en hoe je hiermee om moet gaan. 

Kies veilig.
Kies voor de expertise van Cryptomaan.

Wat klanten over ons zeggen.

De dag na bestellen is mijn Ledger Nano X afgeleverd. De ondersteuning die Cryptomaan me geboden heeft bij het instellen van het product is zeer goed, snel en deskundig.

Antoon

Snelle levering 's avond besteld, de volgende dag in huis. Duidelijke en overzichtelijke website. Absoluut een aanrader om bij Cryptomaan te bestellen.

P

Vlotte en snelle levering Snelle levering maar ook een informatieve website met info over het aangeschafte product.

J

Snel en professioneel te woord gestaan en snelle levering. Het bestelde product is snel geleverd en de vragen die ik had zijn via de chat tot volle tevredenheid beantwoord. Al met al prettig geholpen. Dit wekt vertrouwen.

R

Snel, goed en voordelig Uitstekende service en afhandeling .. en uitstekende klantenservice ..

Ethan Marchel

-Snel en duidelijk bestelproces -Duidelijke website -Direct verzonden -Goed verpakt, al met al een prima ervaring/service!

D. Mom

Kom haar beloftes na Verbeterpunten: Ga zo door!

Henk S

Goed product, vlotte afhandeling en snelle levering. Een echte aanrader!

Annita Adriaens
Webwinkelkeur
9,4
⭑⭑⭑⭑⭑
⭑⭑⭑⭑⭑
2.632 Reviews