truck
Voor 23:30 besteld
Morgen gratis bezorgd
checkmark
Officiële reseller
Originele producten
star
Klantbeoordeling: 9,4
2.632 recensies

Het gebruiken van een hardware wallet is een uitstekende manier om verlies van je kostbare munten en tokens te voorkomen. Toch zien wij tegenwoordig steeds meer klanten kiezen om daarnaast nog een tweede wallet aan te schaffen. In dit artikel bespreken we verschillende redenen waarom mensen voor een tweede wallet kiezen zodat jij een goede inschatting kunt maken of dit voor jou wellicht ook verstandig of praktisch is.

Als backup in geval van verlies, diefstal, of een technisch mankement

Een hardware wallet is een inherent veilig apparaat. Helaas is het risico van verlies, diefstal, of een defect nooit uit te sluiten. Voor de veiligheid van je munten hoeft dit, indien je de backup van de desbetreffende wallet goed hebt opgeslagen, geen probleem te zijn. Met de backup (seed woorden of backup op een MicroSD) kun je de toegang tot je munten eenvoudig weer herstellen. In dergelijke gevallen kost het echter wel tijd om een nieuwe hardware wallet te bemachtigen en opnieuw in te stellen. Momenteel zijn hardware wallets goed te leveren, maar dat is eerder in tijden van grote interesse in digitale valuta niet altijd het geval geweest. Levertijden liepen in de zomer van 2017 zelfs op tot enkele maanden. Het is weliswaar ook zonder hardware wallet mogelijk om je private keys vanuit de backup te bemachtigen of in te laden in een software wallet, maar dit is niet zonder risico. Bij het invoeren van je backup op je PC en het inladen van private keys in een software wallet worden deze blootgesteld aan een mogelijk onveilig systeem en verlies je daardoor de bescherming die een hardware wallet kan bieden. Wanneer je vaak transacties wil doen, of in ieder geval altijd de mogelijkheid wil garanderen om dit veilig te kunnen doen, kan het daarom handig zijn om een tweede hardware wallet te gebruiken.

Je kunt een tweede hardware wallet gebruiken als extra veiligheid door deze in te stellen met de backup van je eerste wallet. Je tweede wallet is hierdoor een exacte kopie van de eerste en je kunt met beide apparaten dezelfde munten beheren. Mocht je de wallet die je doorgaans gebruikt kwijtraken, of gaat deze stuk, dan heb je met een tweede wallet alsnog direct de mogelijkheid transacties te doen. Verstandig is daarbij om de backup wallet op een andere locatie te bewaren. In geval van bijvoorbeeld brand zullen dan niet beiden apparaten verloren gaan. Je kunt je tweede wallet bijvoorbeeld bij familie of op het werk bewaren. In het laatste geval heb je als bijkomend voordeel dat je voortaan ook op werk transacties kunt verrichten zonder dat je jouw wallet steeds mee hoeft te nemen van huis. Doordat de hardware wallets automatisch geheel resetten bij het te vaak invoeren van een verkeerde pincode of wachtwoord hoef je je daarbij geen zorgen te maken dat iemand jouw munten kan stelen wanneer de hardware wallet in verkeerde handen terechtkomt.

Het hebben van een tweede apparaat is echter geen vervanging van het veilig opslaan van je backup. Het goed bewaren van je seed woorden of backup microSD('s) blijft altijd het belangrijkste aspect van het veilig bewaren van je munten. Als je seed woorden hebt als backup kun je hiervoor het gebruik van de CryptoTag overwegen. Je kunt hiermee je backup beschermen tegen extreme situaties als brand of overstroming. Een tweede wallet kan deze bescherming niet bieden, maar kan er wel voor zorgen dat je in een dergelijke situatie snel toegang hebt tot je munten.

In onze veelgestelde vragen kun je vinden hoe je een tweede wallet in kunt stellen als een kopie van je eerste wallet:

Ledger
Trezor

KeepKey
Digital Bitbox

Praktische voordelen

Een tweede wallet kan ook praktische voordelen bieden. Eerder noemde we al de mogelijkheid een tweede wallet op het werk te bewaren zodat je ook daar transacties kunt doen. Een andere mogelijkheid is om de tweede wallet altijd bij je te dragen zodat je overal in staat bent om transacties te doen. Wanneer je een laptop bij je hebt of een hardware wallet gebruikt die compatibel is met het gebruik op mobiele telefoons kun je op deze manier altijd toegang krijgen tot je investeringen. Het apparaat bij je dragen brengt altijd extra risico’s van verlies of defect met zich mee en is daarom niet aan te raden wanneer je slechts één wallet bezit. Wanneer je een kloon van je wallet hebt kan dit echter wel en hoef je tegelijkertijd ook niet in de situatie te komen waarin je slechts met leden ogen toe kunt kijken hoe een koers inzakt zonder dat jij er naar kunt handelen. Voor mensen die actief handelen en toch hun munten veilig buiten de exchanges willen bewaren en voor mensen die om andere redenen vaak transacties willen doen kan dit dus een oplossing zijn.

Een ander voordeel is er bij het gebruik van hardware wallets binnen een huishouden. Hoewel het mogelijk is om munten van het hele gezin op te slaan op dezelfde hardware wallet, is het natuurlijk ook mogelijk dat iedereen een eigen wallet gebruikt. Ook wanneer deze allemaal dezelfde computer gebruiken zorgt de hardware wallet ervoor dat iedereen slechts het beheer over de eigen munten heeft. In Ledger Live kan je daarbij bijvoorbeeld gebruik maken van dezelfde Ledger Live account, maar welke rekeningen je daarbij kunt beheren hangt af van de hardware wallet die op dat moment is aangesloten. Hoewel het vertrouwen tussen mensen in hetzelfde huishouden vaak groot is kun je hiermee ook situaties voorkomen waarin iemand per ongeluk de munten van een ander verzend. Het in eigen beheer hebben van bezittingen geeft daarbij een veilig gevoel dat ten grondslag ligt aan de filosofie achter cryptografische valuta.

Als laatste is er nog de mogelijkheid om het tweede apparaat voor verschillende doeleinden te gebruiken. In het geval van de Ledger is er bijvoorbeeld slechts beperkt ruimte voor de verschillende apps die nodig zijn om munten te beheren. Hoewel het eenvoudig is om apps te verwijderen en te installeren zonder dat je daarmee je munten verliest wordt dit door sommige mensen wel als hinderlijk ervaren. Een tweede wallet geeft daarbij de mogelijkheid verschillende apps te installeren en daardoor meer munten te beheren zonder dat er apps gewisseld hoeven te worden. Dit werkt zowel met gekloonde apparaten alsook met apparaten die met een verschillende seed zijn ingesteld. De meeste hardware wallets bieden daarnaast ook andere functionaliteiten zoals een U2F (2FA) app of password manager. Met deze functies zou een hardware wallet ook geschikt zijn om bij je computer te houden om je wachtwoorden te beheren en om je online accounts beter te beveiligen, zelfs wanneer je dat apparaat verder niet gebruikt om je munten op te slaan. Je kunt de hardware wallet waar je wel munten op hebt staan vervolgens veilig in een kluis bewaren.

Is een tweede wallet iets voor jou?

Het gebruik van een tweede wallet kan dus verschillende voordelen bieden met het oog op veiligheid en praktische overwegingen. Denk je na het lezen van dit artikel erover om ook een tweede wallet te gaan gebruiken, neem dan even een kijkje in onze webshop voor het aanbod.

Korting!

Heb je al eerder een wallet bij ons besteld? Gebruik dan de volgende code voor 6% korting op je tweede wallet:

2ISBETERDAN1-A

Bestel je voor het eerst, maar wil je graag in één keer twee wallets bestellen? Gebruik dan de volgende code voor 6% korting:

2ISBETERDAN1-B

Let op: het is bij het gebruiken van een tweede wallet wel aan te raden om een apparaat van dezelfde fabrikant als de eerste wallet aan te schaffen, omdat de verschillende apparaten niet altijd met dezelfde backup methoden werken en conversie daartussen een technisch en mogelijk risicovol proces betreft. 

Kies veilig.
Kies voor de expertise van Cryptomaan.

Wat klanten over ons zeggen.

De dag na bestellen is mijn Ledger Nano X afgeleverd. De ondersteuning die Cryptomaan me geboden heeft bij het instellen van het product is zeer goed, snel en deskundig.

Antoon

Snelle levering 's avond besteld, de volgende dag in huis. Duidelijke en overzichtelijke website. Absoluut een aanrader om bij Cryptomaan te bestellen.

P

Vlotte en snelle levering Snelle levering maar ook een informatieve website met info over het aangeschafte product.

J

Snel en professioneel te woord gestaan en snelle levering. Het bestelde product is snel geleverd en de vragen die ik had zijn via de chat tot volle tevredenheid beantwoord. Al met al prettig geholpen. Dit wekt vertrouwen.

R

Snel, goed en voordelig Uitstekende service en afhandeling .. en uitstekende klantenservice ..

Ethan Marchel

-Snel en duidelijk bestelproces -Duidelijke website -Direct verzonden -Goed verpakt, al met al een prima ervaring/service!

D. Mom

Kom haar beloftes na Verbeterpunten: Ga zo door!

Henk S

Goed product, vlotte afhandeling en snelle levering. Een echte aanrader!

Annita Adriaens
Webwinkelkeur
9,4
⭑⭑⭑⭑⭑
⭑⭑⭑⭑⭑
2.632 Reviews