Hoe blockchain de wereld eerlijker maakt

De blockchain zorgt ervoor dat de wereld eerlijker wordt. Het biedt namelijk veiligheid en transparantie. Deze techniek kan voor allerlei toepassingen worden gebruikt. In deze blog worden een aantal voorbeelden behandeld en wordt uitgelegd waarom de blockchain zo veilig is.

Hoe werkt de blockchain?

Voordat we behandelen voor welke toepassingen de blockchain kan worden gebruikt en hoe het de wereld eerlijker kan maken, is het goed nog even stil te staan bij hoe de blockchain ook al weer werkt.

De blockchain kun je zien als een grootboek met daarin de boekhouding van elke transactie die ooit is gedaan. Iedere keer dat een nieuwe transactie wordt geregistreerd, komt deze aan een ketting van bestaande datablokken van transacties. Daarom noemen we deze ketting de blockchain. Waar we vroeger een notaris nodig hadden om transacties te controleren en te valideren, kunnen we tegenwoordig de blockchain gebruiken.

Wat maakt de blockchain zo veilig?

De blockchain technologie houdt rekening met privacy, door details alleen te delen met deelnemers aan een bepaalde transactie. Er wordt niets doorgestuurd naar derden. Daarnaast kent het een hoge mate van transparantie: iedereen kan het grootboek inzien en valideren. Er kan alleen iets worden toegevoegd aan de blockchain als alle partijen de toevoeging valideren.

De blockchain kan niet zomaar aangepast worden. Iedere deelnemer op de blockchain zou dan de aanpassing moeten overnemen. Daardoor is het onmogelijk om te knoeien met gegevens, of deze zelfs te verwijderen.

Supply chain management

Een toepassing waar de blockchain al vaak voor wordt gebruikt, is supply chain management. Dit is een technologie om bepaalde processen binnen een bevoorradingsketen bij te houden. Dat houdt in dat de consument precies kan achterhalen wat er bijvoorbeeld in zijn of haar eten zit, of het organisch is gemaakt en of er rekening is gehouden met fair trade handel. Zo weet de consument ook zeker dat de goederen met respect voor mensen is geproduceerd.

Daarvan profiteert niet alleen de consument, maar ook het bedrijf dat de producten produceert. Op de blockchain wordt namelijk transparantie vastgelegd. De integriteit van een bedrijf kan niet meer ter discussie staan.

Eerlijke handel

Op de blockchain kan informatie over bedrijven worden vastgelegd. Daardoor is de kans op eerlijke handel groter. Schandalen kunnen voorkomen worden, doordat de juiste informatie voorhanden is.

Denk maar eens aan het gesjoemel met software in auto’s. Dat was niet mogelijk geweest als alle informatie was vastgelegd op de blockchain. De informatie wordt namelijk door meerdere partijen gechecked. Er zou onmiddellijk ontdekt zijn dat er iets niet klopt. De registratie op de blockchain zou daardoor worden afgewezen. Bij zo’n ontdekking ben je er bijna verzekerd van dat het wereldkundig wordt gemaakt.

Ook bij kledingproducenten kan de blockchain werken. Er zou geregistreerd kunnen worden waar sweatshops zich bevinden. Als een kledingstuk precies uit dat gebied komt, zou op de blockchain geconstateerd kunnen worden dat er niet met respect voor de mens werd geproduceerd.

Verkiezingen

Een ander voorbeeld: niet overal ter wereld verlopen verkiezingen eerlijk. Door stemmen op de blockchain te registreren, kan er niet meer met uitslagen geknoeid worden. De blockchain traceert de informatie en verifieert dat de informatie klopt. Stemfraude is dan onmogelijk

Blockchain en gokken

Ook in online casino’s zien we dat blockchain-technologie steeds vaker wordt toegepast. Niet alleen om betaalmiddelen als Bitcoin en altcoins te kunnen ondersteunen, maar ook in spellen zelf. Spelers kunnen bijvoorbeeld controleren of een ronde in een spel wel eerlijk is verlopen.

Dat werkt via een methode dat men ‘provably fair’ noemt. Tijdens een spel krijgt de server een ‘serverseed’: een unieke code waarvan de inhoud is versleuteld. Deze code wordt voor de game doorgegeven aan de speler. De speler maakt zelf een ‘clientseed’ aan. Dit is een unieke code die door de browser wordt aangemaakt. Daarnaast is nog een ‘nonce’ nodig: een nummer dat steeds hoger wordt als een nieuwe weddenschap wordt gestart. Meestal begint de nonce met een 0 of 1.

Achteraf kan de speler door middel van programmeercode, of een online tool (een zogenaamde ‘verifier’) controleren of de uitslag klopt. Daardoor weten beide partijen zeker dat het spel niet gemanipuleerd is. Dat maakt het gokken een stuk eerlijker.

X

Toegevoegd aan je winkelwagen