Gratis verzendingHardware wallets op werkdagen voor 22:00u besteld, dezelfde dag gratis verzonden
Blog | Contact | | Keurmerk webwinkel

Hoe werkt een hardware wallet?

Om te begrijpen hoe een hardware wallet precies werkt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat een wallet precies is. Daarnaast geven we een korte toelichting van wat de blockchain is en waar jouw munten eigenlijk precies staan, deze staan namelijk niet écht op jouw wallet.

Wat is een wallet?

Een wallet is een verzameling van twee sleutels: de public key en de private key. Elk Bitcoin adres bestaat uit deze twee sleutels. Het adres dat je naar mensen stuurt om bijvoorbeeld naar jou een Bitcoin transactie te doen is het publieke gedeelte van de sleutel. Een transactie naar jouw public key, bijvoorbeeld een Bitcoin adres, geeft alleen in combinatie met de private key toegang tot de cryptografische valuta. Deze transacties staan opgeslagen in de blockchain. 

hardware wallet

Wat is de blockchain en waar staan mijn munten?

De blockchain is een constant groeiende database van transactie informatie. Deze informatie wordt verzonden naar alle nodes in het netwerk. Als je een valide transactie doet dan wordt deze in de volgende block opgeslagen. Tijdens een transactie worden alle voorgaande transacties gescand en wordt er een balans gemaakt van jouw totaal.

Belangrijk om te weten is dat jouw munten technisch gezien niet opgeslagen staan op de blockchain. De munten zelf zijn niet echt iets specifieks wat opslag nodig heeft. Het aantal munten dat jij hebt bestaat puur uit de geschiedenis en het berekende balanstotaal van jouw transacties. Stel jij koopt 5 Bitcoin, dan staat alleen op de blockchain dat naar jouw adres 5 BTC is overgeschreven. Omdat jij beschikking hebt tot dit adres met jouw private key ben jij in het bezit van deze 5 BTC.

Bij veel coins als Bitcoin, Ether / Ethereum en andere altcoins zijn de transacties gewoon af te lezen op de blockchain. Bij andere coins zoals Monero zijn deze privé.

laatste transacties

Het verschil tussen een wallet en een hardware wallet

In tegenstelling tot een normale wallet geeft een hardware wallet volledige isolatie tussen jouw private key en een computer of telefoon. Door deze isolatie is een hardware wallet niet gevoelig voor hacks, virussen en spyware. Een wallet als de Ledger Nano S, Ledger Blue of Digital Bitbox biedt ook nog eens extra bescherming tegen fysieke aanvallen. Mocht iemand jouw Ledger in handen krijgen dan kan jouw private key niet afgelezen worden omdat deze staat opgeslagen op een speciale chip, ook wel "secure element" genoemd. Meer redenen om een hardware wallet te kopen kun je vinden in ons artikel "Waarom een hardware wallet?".

Het is dus belangrijk om te begrijpen dat jouw munten niet echt op de wallet zelf staan. De hardware wallet bevat enkel jouw private key die weer gekoppeld is aan jouw transactiegeschiedenis, die staat opgeslagen op de blockchain. 

De meeste hardware wallets zorgen ervoor dat jij ook een papieren backup maakt van jouw private key. Mocht jouw hardware wallet stuk gaan dan heb je nog altijd toegang tot jouw valuta via de papieren backup (waar jouw private key op staat).