truck
Voor 23:30 besteld
Morgen gratis bezorgd
checkmark
Officiële reseller
Originele producten
star
Klantbeoordeling: 9,4
2.632 recensies

Om te begrijpen hoe een hardware wallet precies werkt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat een wallet precies is. Daarnaast geven we een korte toelichting van wat de blockchain is en waar jouw munten eigenlijk precies staan, deze staan namelijk niet écht op jouw wallet.

Wat is een wallet?

Een wallet is een verzameling van drie elementen: private key, public key en een adres. De private key is de sleutel tot jouw bezit, deze is prive en de gene in het bezit heeft toegang om de munten te verzenden. De public key is afgeleid van de private key en is nodig om transacties te signeren. Voor het gemak kun je de public key even vergeten. Het adres is weer afgeleid van de public key, deze kun je vergelijken met een IBAN nummer. Deze kun je gerust aan mensen geven om een bedrag op te storten, met enkel een adres kun je niets van een wallet afhalen. 

hardware wallet

Wat is de blockchain en waar staan mijn munten?

De blockchain is een constant groeiende database van transactie informatie. Deze informatie wordt verzonden naar alle nodes in het netwerk. Als je een valide transactie doet dan wordt deze in de volgende block opgeslagen. Tijdens een transactie worden alle voorgaande transacties gescand en wordt er een balans gemaakt van jouw totaal.

Belangrijk om te weten is dat jouw munten technisch gezien niet opgeslagen staan op de wallet. De munten zelf zijn niet echt iets specifieks wat opslag nodig heeft. Het aantal munten dat jij hebt bestaat puur uit de geschiedenis en het berekende balanstotaal van jouw transacties. Stel jij koopt 5 Bitcoin, dan staat alleen op de blockchain dat naar jouw adres 5 BTC is overgeschreven. Omdat jij beschikking hebt tot dit adres met jouw private key ben jij in het bezit van deze 5 BTC. Het bezitten van Bitcoin is eigenlijk puur iets administratiefs op de blockchain, je bezit niet een bestandje met Bitcoin.

Bij veel coins als Bitcoin, Ether / Ethereum en andere altcoins zijn de transacties gewoon af te lezen op de blockchain. Bij andere coins zoals Monero zijn deze privé.

laatste transacties

Het verschil tussen een wallet en een hardware wallet

In tegenstelling tot een normale wallet geeft een hardware wallet volledige isolatie tussen jouw private key en een computer of telefoon. Door deze isolatie is een hardware wallet niet gevoelig voor hacks, virussen en spyware. Een wallet als de Ledger Nano S, TREZOR, KeepKey of Digital Bitbox biedt ook nog eens extra bescherming tegen fysieke aanvallen. Mocht iemand jouw Ledger in handen krijgen dan kan jouw private key niet afgelezen worden omdat deze staat opgeslagen op een speciale chip, ook wel "secure element" genoemd. Meer redenen om een hardware wallet te kopen kun je vinden in ons artikel "Waarom een hardware wallet?".

Daarnaast is het mogelijk om met een hardware wallet transacties te verifiëren. Als je een transactie doet vanaf je hardware wallet dan moet je het adres extra controleren op het scherm om te kijken of dit adres correct is. Je voorkomt hiermee dat je naar een verkeerde persoon je crypto overboekt. Hiermee voorkom je ook een mogelijke aanval van een hacker die kwaadwillig een adres aanpast tijdens het doen van een transactie.

Het is dus belangrijk om te begrijpen dat jouw munten niet echt op de wallet zelf staan. De hardware wallet bevat enkel jouw private key die onderdeel uitmaakt van jouw wallet. De transacties geschiedenis van jouw wallet met de juiste totaalbalans staat weer opgeslagen op de blockchain.

De meeste hardware wallets zorgen ervoor dat jij ook een papieren backup maakt van jouw private key. Mocht jouw hardware wallet stuk gaan dan heb je nog altijd toegang tot jouw valuta via de papieren backup (waar jouw private key op staat).

Kies veilig.
Kies voor de expertise van Cryptomaan.

Wat klanten over ons zeggen.

De dag na bestellen is mijn Ledger Nano X afgeleverd. De ondersteuning die Cryptomaan me geboden heeft bij het instellen van het product is zeer goed, snel en deskundig.

Antoon

Snelle levering 's avond besteld, de volgende dag in huis. Duidelijke en overzichtelijke website. Absoluut een aanrader om bij Cryptomaan te bestellen.

P

Vlotte en snelle levering Snelle levering maar ook een informatieve website met info over het aangeschafte product.

J

Snel en professioneel te woord gestaan en snelle levering. Het bestelde product is snel geleverd en de vragen die ik had zijn via de chat tot volle tevredenheid beantwoord. Al met al prettig geholpen. Dit wekt vertrouwen.

R

Snel, goed en voordelig Uitstekende service en afhandeling .. en uitstekende klantenservice ..

Ethan Marchel

-Snel en duidelijk bestelproces -Duidelijke website -Direct verzonden -Goed verpakt, al met al een prima ervaring/service!

D. Mom

Kom haar beloftes na Verbeterpunten: Ga zo door!

Henk S

Goed product, vlotte afhandeling en snelle levering. Een echte aanrader!

Annita Adriaens
Webwinkelkeur
9,4
⭑⭑⭑⭑⭑
⭑⭑⭑⭑⭑
2.632 Reviews