truck
Voor 23:30 besteld
Morgen gratis bezorgd
officieel verkooppunt
Officieel verkooppunt
Originele producten
recensies
Klantbeoordeling: 9,4
2.502 recensies

Het ziet ernaar uit dat SegWit2x niet meer gaat gebeuren. Lees hier een officiële verklaring.

Bij block 494784 staat er voor Bitcoin weer een nieuwe hardfork in de planning: SegWit2x. Dit zal naar verwachting half november gebeuren, maar dat hangt af van de snelheid waarmee er nieuwe blokken in de blockchain worden gevonden. Dit artikel gaat in op het doel van de fork, de achterliggende discussie, de risico’s voor gebruikers, en de beste manier om ervoor te zorgen dat jouw Bitcoins veilig zijn.

Blocksize

Satoshi Nakamoto, de oorspronkelijke ontwikkelaar van Bitcoin, heeft in de code opgenomen dat er maximaal 1MB aan data per blok over het Bitcoin netwerk verzonden kon worden. Dit zou het netwerk beschermen tegen aanvallen. De blokken waren op dat moment nog grotendeels leeg. Echter, doordat Bitcoin nu veel populairder is geworden, zijn de blokken langzaam volgeraakt. Wanneer de blokken vol zitten resulteert dat in langere transactietijden en hogere transactiekosten.

SegWit

Eerder dit jaar hebben de BitcoinCore ontwikkelaars een oplossing gevonden voor de stijgende kosten en transactietijden: Segregated Witness (SegWit). Met SegWit worden transactiedata en de date die nodig is om een transactie te ondertekenen van elkaar gescheiden. Er hoeft hierdoor per transactie veel minder data verzonden te worden, waardoor er ongeveer vier keer zoveel transacties in een blok passen. Verder is met het aannemen van SegWit de basis gelegd voor een latere update naar het Lightning netwerk. Hiermee kan in de toekomst het aantal transacties dat op het netwerk verwerkt kan worden nog verder vergroot worden.

Bitcoin SegWit2x Ledger Trezor KeepKey Digital Bitbox info

SegWit2X

Er zijn ook partijen die van mening waren dat het introduceren van SegWit niet voldoende was. Zij vinden dat ook de capaciteit van de blokken omhoog moest. Hiermee zou het netwerk in afwachting op Lightning nog beter in staat zijn om transacties te verwerken. Met SegWit2X willen deze partijen daarom een capaciteit van een blok verhogen van 1MB naar 2MB. Hierachter schuilt echter ook een soort politieke discussie. Veel miners steunen SegWit2X. Ze zijn hiervoor met elkaar en met andere grote partijen in de Bitcoin wereld in overleg gegaan. Samen kwamen ze toen met de “New York Agreement”, waarin ze overstemden dat de capaciteit van blokken omhoog moest. Op dit moment loopt het Bitcoin netwerk echter op software die ontwikkeld is door het BitcoinCore team. Dit team is geen voorstander van het vergroten van de blocksize, maar zij zijn niet betrokken geweest bij het overleg rondom de New York Agreement. De software waar met SegWit2X naar overgeschakeld zou moeten worden is dus ontwikkeld door een ander team. Grootschalige adoptie van deze nieuwe software zou dus een zekere machtsverschuiving binnen de Bitcoin gemeenschap betekenen. De toekomst van het Bitcoin netwerk is echter grotendeels  afhankelijk van consensus. Veel mensen zijn door dit soort ontwikkelingen bang dat er meer verdeeldheid zal ontstaan binnen de Bitcoin gemeenschap.

Hard forks

Bij een hard fork zijn er drie verschillende scenario’s mogelijk:

  1. De nieuwe software wordt bijna volledig geadopteerd en de oude chain verdwijnt (zie bijvoorbeeld de recente Ethereum hard fork: Byzantium)
  2. De nieuwe software wordt nauwelijks geadopteerd waardoor de hard fork mislukt en de oude chain doorgaat
  3. Zowel de nieuwe als de oude chain krijgen ondersteuning en zullen naast elkaar bestaan. (Dit is bijvoorbeeld voorgekomen bij het ontstaan van Bitcoin Cash)


De BitcoinCore ontwikkelaars hebben zich over het algemeen uitgesproken tegen hard forks. Een groot deel van de Bitcoin gemeenschap kan zich hierin vinden, omdat hard forks zonder consensus de gemeenschap verder kunnen versplinteren. Een hard fork is volgens de BitcoinCore ontwikkelaars alleen een goed idee wanneer het duidelijk is dat er overeenstemming is over het invoeren van de hard fork. Voor SegWit2X is dat, mede door de tegenstand van het BitcoinCore team, niet het geval.

Risico's voor gebruikers

Een hardfork kan risicovol zijn voor gebruikers. Wanneer er uit de fork twee verschillende chains ontstaan, wat nu door het ogenschijnlijke ontbreken van consensus waarschijnlijk lijkt, zul je als gebruiker op beide chains munten bezitten. Het voordeel van een hardware- of software wallet ten opzichte van een exchange is dat je altijd in het bezit bent van je eigen private key. Je bent in dat opzicht dus niet afhankelijk van de ondersteuning van een munt door de exchange waar je munten op staan. Na een fork zullen er op jouw private key niet alleen Bitcoin, maar ook eenzelfde aantal Bitcoin SegWit2x staan. Het probleem is echter dat er op moment nog geen duidelijkheid is over de aanwezigheid van replay protection. Zonder replay protection is het mogelijk dat een transactie van de ene chain gekopieerd kan worden op de andere chain. Stel dus dat jij je nieuwe Bitcoin SegWit2x naar een exchange wil sturen, dan kan die transactie ook op de oorspronkelijke Bitcoin chain uitgevoerd worden. Hierdoor loop je het risico je munten te verliezen.

Wat te doen als gebruiker?

Er liggen verschillende plannen op tafel om replay protection toe te voegen aan de SegWit2X fork. Sowieso is het verstandig om ten tijde van en net na de fork geen transacties te doen. Er is op dit moment nog geen bericht geweest van de verschillende fabrikanten van onze hardware wallets over de ondersteuning van SegWit2x. Hierover komt waarschijnlijk meer informatie wanneer er duidelijkheid is over zaken als de implementatie van replay protection. Voor de veiligheid van jouw munten is het dus verstandig om te wachten totdat al het stof weer is neergedaald. We zullen dit artikel bovendien bijwerken wanneer er meer informatie beschikbaar komt. Gelukkig zul je, wanneer je in het bezit bent van jouw private key, altijd munten bezitten op beide chains. Het is dan alleen een kwestie van afwachten tot er duidelijke en veilige manieren beschikbaar komen om de munten te splitsen en veilig te kunnen verzenden. Voor de gemiddelde gebruiker is dit waarschijnlijk de beste optie. Door af te wachten loop je in ieder geval het minste risico dat er iets misgaat.

Mocht je toch zo snel mogelijk één van je twee munten willen verkopen na de hardfork, dan zijn er opties beschikbaar om je je private key in een externe applicatie in te laden. Doe dit echter alleen wanneer je heel goed weet waar je mee bezig bent en vertrouw niet zomaar een externe partij met jouw private keys. Een private key die je ergens hebt ingevoerd is daarna bovendien ook niet langer veilig en kun je beter niet blijven gebruiken. Wij kunnen niet instaan voor de risico's die je loopt in dit proces.

Een andere optie om snel na de fork te kunnen handelen is om je munten tijdelijk op een exchange te bewaren die al heeft aangegeven dat ze de nieuwe chain zullen ondersteunen. Je zou hiervoor je munten voor het plaatsvinden van de fork op een exchange moeten zetten. De chain zal in dat geval de munten voor je splitsen en je op beide chains tegoed toekennen (lees je hiervoor uiteraard wel goed in door bronnen van de exchange zelf te raadplegen, het kan bijvoorbeeld zijn dat de exchange zelf een peildatum kiest op basis waarvan ze balans toekennen). Wanneer je dit besluit te doen heb je uiteraard niet de bescherming die een hardware wallet biedt en ben je afhankelijk van de veiligheid van de exchange. Het is daarbij ook belangrijk om er rekening mee te houden dat exchanges limieten plaatsen op het bedrag dat je per dag, week of maand van de exchange af kan halen. Het is daarom erg belangrijk om uit te zoeken wat voor beleid een exchange voert voordat je besluit daar grote bedragen naar te versturen. Ook hierbij kunnen wij niet instaan voor de risico's die je loopt en adviseren wij dit alleen te ondernemen wanneer je de risico's zelf kunt overzien en wanneer je goed weet waar je mee bezig bent.

 

Kies veilig.
Kies voor de expertise van Cryptomaan.

Wat klanten over ons zeggen.

De dag na bestellen is mijn Ledger Nano X afgeleverd. De ondersteuning die Cryptomaan me geboden heeft bij het instellen van het product is zeer goed, snel en deskundig.

Antoon

Snelle levering 's avond besteld, de volgende dag in huis. Duidelijke en overzichtelijke website. Absoluut een aanrader om bij Cryptomaan te bestellen.

P

Vlotte en snelle levering Snelle levering maar ook een informatieve website met info over het aangeschafte product.

J

Snel en professioneel te woord gestaan en snelle levering. Het bestelde product is snel geleverd en de vragen die ik had zijn via de chat tot volle tevredenheid beantwoord. Al met al prettig geholpen. Dit wekt vertrouwen.

R

Snel, goed en voordelig Uitstekende service en afhandeling .. en uitstekende klantenservice ..

Ethan Marchel

-Snel en duidelijk bestelproces -Duidelijke website -Direct verzonden -Goed verpakt, al met al een prima ervaring/service!

D. Mom

Kom haar beloftes na Verbeterpunten: Ga zo door!

Henk S

Goed product, vlotte afhandeling en snelle levering. Een echte aanrader!

Annita Adriaens
Webwinkelkeur
9,4
⭑⭑⭑⭑⭑
⭑⭑⭑⭑⭑
2.632 Reviews