🔒 Bescherm je Recovery Seed met SOLIDHODL
Shop Logo
check Voor 23:59 besteld, maandag bezorgd Voor 23:00 besteld, morgen bezorgd Voor 23:00 besteld, morgen bezorgd

Avalanche wallet

Avalanche is een cryptomunt met een eigen blockchain. De populariteit van avalanche is enorm toegenomen. In 2021 steeg de waarde van de munt van 3,22 euro naar 86,14 euro.

Voor degene die al langere tijd avalanche vasthouden is een veilige opslag van cruciaal belang, maar ook voor mensen wiens avalanche nog niet heel veel waard is, kan het wijs zijn om voor een veilige opslag te gaan. Op deze pagina leggen we je de basis uit van avalanche, hoe je het beste avalanche kan beveiligen met een hardware wallet en zijn we zo vrij nog wat tips te geven. 

Wat is avalanche (AVAX)?

Avalanche biedt een smart contract oplossing aan. Hiermee doet avalanche dus mee in de concurrentiestrijd met Ethereum, Cardano, Polkadot en Solana om het beste en meest gebruikte smart contract platform te worden. Avalanche focust zich op schaalbaarheid en snelheid. Omdat het een smart contract platform betreft kan het bedrijf achter avalanche, avalanche Foundation, of andere ontwikkelaars DApps (gedecentraliseerde applicaties) ontwikkelen op avalanche. Hierdoor zijn er al verschillende DeFi, NFT en Gaming DApps gebouwd op avalanche.

Om het netwerk te beveiligen gebruikt het PoS (proof of stake) als protocol. Bij PoS krijgen mensen die de cryptomunt vasthouden een beloning om dit te doen. Avalanche staken kan ook samen met een hardware wallet.

Iets om op te letten is het feit dat avalanche op meerdere netwerken kan voorkomen. Avalanche zelf bestaat al uit drie blockchains: Exchange Chain (E-Chain), Platform Chain (P-Chain) en Contract Chain (C-Chain). Ook kan AVAX als token bestaan op de bep-20 en erc-20 netwerken. Mocht je avalanche willen verplaatsen is het van belang goed op te letten: gebruik ik hetzelfde netwerk voor de transactie als het netwerk waar het adres (public address) waar je het heen wil sturen op staat.

Wat is een avalanche hardware wallet?

Een hardware wallet is altijd een fysiek apparaat, vandaar de term ‘hardware’. Inmiddels zijn er meerdere bedrijven die hardware wallets produceren. Bekende merken zijn Ledger en Trezor. Dit zijn ook de eerste twee bedrijven die op de markt waren. Inmiddels zijn er meer dan tien bedrijven actief in deze sector. In de kern kun je met een hardware wallet avalanche of andere crypto ontvangen, beheren en versturen.

‘Wallet’ is de Engelse term voor portemonnee. Daarom kan het lijken alsof een wallet hetzelfde doet als een portemonnee; het bewaren van geld. Dit is echter onjuist. Een hardware wallet bewaart zelf geen crypto. Crypto staat op de betreffende blockchains. De hardware wallet bewaart de private key (cryptografische sleutel) waarmee je toegang krijgt tot de public keys waar jouw avalanche of andere crypto op staan.

Weet je nog niet wat een private key en public key is? Geen probleem. We leggen dat uit in Hoe werken avalanche hardware wallets?

Welke avalanche hardware wallets zijn er?

Met onderstaande hardware wallets kun je avalanche beveiligen:

De rest van dit hoofdstuk geeft weer waar je op moet letten voordat je een hardware wallet aanschaft om jouw avalanche te beveiligen.

Avalanche Ledger wallet

Alle drie de Ledger wallets bieden de mogelijkheid om met de avalanche Wallet app, die gebouwd is door de avalanche community, te verbinden. De Ledger wallets zijn de enige hardware wallets die dit vooralsnog kunnen.

Avalanche MetaMask en MyEtherWallet

MetaMask en MyEtherWallet zijn twee software wallets waarmee je ook handmatig het avalanche C-Chain netwerk kan toevoegen. Zowel de Ledgers en de Trezors kunnen verbinden met deze wallets. 

Avalanche in eigen hardware wallet applicatie

Met de SafePal S1 kun je avalanche beheren in de SafePal app op het C-Chain netwerk. Ook avalanche als bep-20 token kan vanuit de app beheert worden.

Besturingssysteem applicatie hardware wallet

Een hardware wallet werkt altijd samen met een apparaat als een desktop computer of mobiele telefoon. Hieronder zie je met welk besturingssysteem elke hardware wallet kan samenwerken:

  • iOS (mobiel): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X en SafePal S1.
  • Android (mobiel): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Trezor One en Trezor T.
  • MacOS (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Trezor One en Trezor T.
  • Windows (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Trezor One en Trezor T.
  • Linux (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Trezor One en Trezor T

Verbinding maken

De Ledger Nano S, Nano S Plus, Trezor One en Trezor T moeten zijn aangesloten met een kabel. Anders kunnen ze niet aan en communiceren met de applicatie. De Ledger Nano X heeft een accu en kan worden opgeladen. De Nano X kan via bluetooth verbinden maar ook met een kabel. De SafePal S1 heeft ook een accu maar verbindt niet via bluetooth. De SafePal S1 maakt geen directe verbinden met de applicatie maar werkt air-gapped. Dit kan doordat de SafePal S1 een camera en beeldscherm heeft net zoals de telefoon waar de SafePal applicatie op staat. Zo kan het informatie uitwisselen door QR codes te scannen en te genereren. 

Hoe werken avalanche hardware wallets?

Als je een hardware wallet voor het eerst aan zet, zal het twee opties geven:

  • Wallet aanmaken
  • Wallet herstellen

Wallet herstellen is niet van toepassing als je dit voor het eerst doet. Als je een wallet aanmaakt genereert de wallet een private key. De private key kun je het beste zien als een cryptografische sleutel. Deze sleutel is niet makkelijk leesbaar voor een mens. Toch is het van belang de private key vast te leggen. Indien er ooit iets is met je hardware wallet kun je aan de hand van de private key weer je wallet herstellen. In dit geval zou je dus voor de ‘wallet herstellen’ optie gaan.

Om de private key wel leesbaar te maken is een oplossing bedacht. De oplossing heet BIP39 (Bitcoin Improvement Proposal 39). Dit is een woordenlijst van 2048 woorden waarbij elk woord zijn eerste vier letters uniek zijn. Je hardware wallet zet de private key om in een lijst van 24 woorden. Elk woord komt af van de BIP39 woordenlijst. Een woord kan daarmee vaker dan één keer voorkomen in de lijst van 24 woorden. Ook is de volgorde van belang. Deze 24 woorden noemen we de seed phrase, of de recovery seed/phrase. Ook zijn er wallets die seed phrases kunnen maken van 12 of 18 woorden. 

Het genereren van een private key gebeurt volledig willekeurig. In theorie zou iemand anders dezelfde private key kunnen genereren maar er zijn zoveel verschillende woordcombinaties mogelijk dat deze kans praktisch nihil is.

Nu je een seed phrase hebt kun je de private key wel makkelijk begrijpen. Het is belangrijk je seed phrase correct vast te leggen. Naast dat het correct moet zijn is het ook van belang dat het beschermd is tegen omstandigheden zoals een huisbrand. Hier zijn verschillende seed phrase back-ups beschikbaar.

Als je een hardware wallet hebt ingesteld en dus een private key hebt aangemaakt kun je public keys (public address) aanmaken. Dit kun je zien als wat de IBAN is bij je bankrekening. Op de public keys kun je crypto ontvangen. Elke blockchain heeft andere soort public keys. Public keys kun je prima met andere mensen delen, bijvoorbeeld om een betaling te ontvangen.

Waarom zijn avalanche hardware wallets het veiligst?

Een hardware wallet slaat de private key op. Met een hardware wallet gebeurt dit offline en zit de private key achter een beveiligingschip. Met een hardware wallet ben je zelf de baas over de private key want jij bent de eigenaar van de private key.

Op een exchange of bij een andere derde partij bezit je de private key niet. Het verleden kent helaas voorbeelden waarbij eigenaren of medewerkers een rol hebben gehad in het achteroverdrukken van cryptomunten. Dit is alleen mogelijk geweest omdat ze bij de private keys konden. 

Ook zijn exchanges het doelwit van hackers die de private keys proberen te achterhalen. De mogelijke opbrengst voor een hacker is hier heel hoog dus is hij/zij is bereid veel moeite te doen. Ook je account bij een exchange kan gehackt worden.

Als laatste heb je nog software wallets. Daarbij krijg je wel een private key, alleen bij het generen van de private key doe je dit op een apparaat dat in verbinding staat met het internet. Tevens komt iedere keer dat je een activiteit uitvoert - waarbij de private key van belang is - deze tijdelijk in het werkgeheugen van de computer te staan. Dat zijn momenten waarbij een hacker kan toeslaan.

Hoe kan ik avalanche (AVAX) staken?

Zoals eerder benoemd draait avalanche op een PoS protocol. Dat betekent dat mensen staking beloningen kunnen verdienen door avalanche munten te staken. 

Avalanche (AVAX) staking

Staken kan via de avalanche Wallet. Een Ledger hardware wallet is de enige hardware wallet die hiermee kan verbinden Alleen met Ledgers kun je dus avalanche staken.

Wanneer avalanche hardware wallet kopen?

Het in gebruik nemen van een hardware wallet kan een gebruiker veel leren over avalanche en blockchain. Dit alleen al kan een goede motivatie zijn om een hardware wallet aan te schaffen.

Een andere afweging is hoeveel waarde de te beveiligen avalanche heeft. Wat ‘veel’ is verschilt per persoon en is natuurlijk heel subjectief. Wat ben je bereid te verliezen? Omdat crypto dat nu nog niet veel waard is, dat wel in de toekomst kan zijn, adviseren wij iedereen om een hardware wallet aan te schaffen.

Hardware wallets die avalanche kunnen beheren zijn al te koop voor 64,95 euro: Ledger Nano S en SafePal S1

Hieronder een overzicht van alle hardware wallets waarmee je avalanche cryptomunten kan opslaan:

Kies veilig.
Kies voor de expertise van Cryptomaan.

Wat klanten over ons zeggen.

De dag na bestellen is mijn Ledger Nano X afgeleverd. De ondersteuning die Cryptomaan me geboden heeft bij het instellen van het product is zeer goed, snel en deskundig.

Antoon

Snelle levering 's avond besteld, de volgende dag in huis. Duidelijke en overzichtelijke website. Absoluut een aanrader om bij Cryptomaan te bestellen.

P

Vlotte en snelle levering Snelle levering maar ook een informatieve website met info over het aangeschafte product.

J

Snel en professioneel te woord gestaan en snelle levering. Het bestelde product is snel geleverd en de vragen die ik had zijn via de chat tot volle tevredenheid beantwoord. Al met al prettig geholpen. Dit wekt vertrouwen.

R

Snel, goed en voordelig Uitstekende service en afhandeling .. en uitstekende klantenservice ..

Ethan Marchel

Snel en duidelijk bestelproces -Duidelijke website -Direct verzonden -Goed verpakt, al met al een prima ervaring/service!

D. Mom

Komt haar beloftes na Verbeterpunten: Ga zo door!

Henk S

Goed product, vlotte afhandeling en snelle levering. Een echte aanrader!

Annita Adriaens

'Webwinkelkeur'
9,3
⭑⭑⭑⭑⭑
⭑⭑⭑⭑⭑
4.136 Reviews
Hoe kunnen we jou helpen?
Stel je vraag aan een crypto expert

Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van crypto en wallets. Neem contact op en wij helpen je zo snel mogelijk.

Telefoonnummer (optioneel)
Wil je exclusieve kortingen ontvangen?
Cookies
We plaatsen graag cookies om onze website, diensten en advertenties persoonlijker te maken. Cookies slaan geen persoonsgegevens op. Vind je dat goed? Wil je meer weten? Klik dan op “Meer informatie”.
Meer info over cookies
Deze website gebruikt cookies om de website relevanter te maken voor gebruikers en om het gebruiksgemak te vergroten. We gebruiken drie soorten cookies om dit te doen: Essentiēle cookies, Analyse cookies en Marketing cookies. We leggen uit waar we deze cookies voor gebruiken.
Essentiēle cookies
Essentiēle cookies zijn nodig om de site goed te laten werken. Ze zorgen ervoor dat de site goed te zien is op elk apparaat en zorgen ervoor dat je veilig kunt inloggen. Deze cookies zijn daarom niet te weigeren.
Marketing cookies
Met deze cookies verzamelen we informatie over gebruikers en bezoekers van onze website, zodat we voor u interessante advertenties kunnen laten zien.
Analyse cookies
We gebruiken deze cookies om te analyseren hoe vaak de website bezocht wordt, met welke browsers, welke pagina’s van de website bezocht. Dit helpt ons om de website te verbeteren.