Polygon is een cryptomunt op het Ethereum netwerk. Polygon was voorheen bekend als MATIC. De ticker (afkorting op handelsplatformen) is nog steeds MATIC. Vooral in 2021 is de populariteit van de munt erg toegenomen. Dat is te zien aan de waarde van een Polygon munt: op 1 januari 2021 was de munt nog 0,01 euro waard en op 31 december 2021 maarliefst 2,22 euro.
Met een waardestijging als deze wordt een veilige opslag van je Polygon alleen maar belangrijker. Op deze pagina leggen we je de basis uit van Polygon, hoe en waarom je die het beste kan beveiligen met een hardware wallet en geven we nog tips.
Wat is Polygon (MATIC)?
Polygon is een tweede laags netwerk op het Ethereum netwerk. Ethereum is hierbij de eerste laag. Op het Ethereum zijn veel opschaling problemen: door drukte lopen transacties vertraging op en kost het veel fees om een transactie uit te voeren. Ethereum kan ook niet heel veel transacties tegelijk uitvoeren. Polygon wil dit verbeteren door een extra applicatie laag bovenop het basis Ethereum netwerk. Deze tweede applicatielaag moet het mogelijk maken veel meer transacties te kunnen uitvoeren tegen lagere transactiekosten.
Polygon bestond eerst alleen als erc-20 token, op het Ethereum netwerk dus. Tegenwoordig heeft Polygon ook een eigen netwerk. Ook kan Polygon op het bep-20 netwerk bestaan. Het is moeilijk uit te leggen zonder het technisch te maken maar het komt er op neer dat een Polygon munt kan leven op meerdere netwerken. Om Polygon te verplaatsen van het ene netwerk naar het andere netwerk moet je ‘bridgen’. Dit is wat anders dan versturen. Als je iets verstuurt vanaf een erc-20 adres naar een Polygon adres komt het helemaal niet aan. Want eenzelfde adres op het erc-20 netwerk en Polygon netwerk heeft daar een andere private key achter hangen.
Let dus goed op bij het verplaatsen van Polygon of het ontvangstadres op hetzelfde netwerk staat als vanwaar je verstuurd.
Wat een adres (public address, ook wel public key) is, leggen we ook later op deze pagina uit.
Wat is een Polygon hardware wallet?
Het kenmerkende van een hardware wallet is dat het een fysiek apparaatje is. De precieze vormen verschillen per merk en soort. Net als een software wallet kun je Polygon of andere crypto ontvangen, beheren en versturen met een hardware wallet.
Het woord ‘wallet’ betekent in het Nederlands ‘portemonnee’. De term ‘wallet’ suggereert dat dat crypto in een een hardware wallet is opgeslagen. Dit is echter niet zo! Een hardware wallet genereert alleen de private key en slaat deze op. De private key kun je zien als een sleutel waarmee je bij je Polygon of andere crypto kunt, welke is opgeslagen op de blockchain. Hierover leggen we wat verder in deze pagina meer uit.
Welke Polygon hardware wallets zijn er?
De volgende hardware wallets kunnen Polygon beveiligen:
Besturingssysteem applicatie hardware wallet
Hieronder vind je een overzicht per besturingssysteem welke hardware wallets daarmee samen gaan:
- iOS (mobiel): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Secux W20 en V20 en SafePal S1.
- Android (mobiel): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Secux W20 and V20, BitBox02 Multi Edition, Trezor One en Trezor T.
- MacOS (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Secux W10, W20 and V20, BitBox02 Multi Edition, Trezor One en Trezor T.
- Windows (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Secux W10, W20 and V20, BitBox02 Multi Edition, Trezor One en Trezor T.
- Linux (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Secux W10, W20 and V20, BitBox02 Multi Edition, Trezor One en Trezor T.
Verbinding maken
De Secux W20, Secux V20 en Ledger Nano X hebben een accu en kunnen verbinding maken met je apparaat via bluetooth. De Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Secux W10, BitBox02 Multi Edition, Trezor One en Trezor T moet je verbinden via de meegeleverde kabel. De SafePal S1 werkt anders. Hier zit wel een accu in maar je kunt niet verbinden via bluetooth. De informatie uitwisseling verloopt hierbij via de camera en het scherm op de hardware wallet zelf en je telefoon om informatie uit te wisselen.
Polygon (MATIC) wallet via Metamask en MyEtherWallet
Zoals eerder uitgelegd in ‘Wat is Polygon (MATIC)?’ kan een Polygon munt op meerdere netwerken leven. Het is daarbij van belang dat de verzender en ontvanger hetzelfde netwerk gebruiken.
MyEtherWallet en Metamask zijn twee software wallets waarmee je een adres op het Polygon netwerk kunt aanmaken.
- Alle Ledger hardware wallets: met hun eigen applicatie Ledger Live kun je een adres aanmaken op het Polygon netwerk. Ook kun je een Polygon account aanmaken op het erc-20 netwerk via Ledger Live. De erc-20 tokens kun je vervolgens ook beheren met je Ledger via MyEtherWallet.
- SafePal S1: via hun eigen applicatie kun je adressen aanmaken op het Polygon, erc-20 ben bep-20 netwerk.
- Trezor One en Trezor T: met hun eigen applicatie, Trezor Suite, kun je een adres aanmaken op het erc-20 netwerk. Een adres aanmaken op het Polygon netwerk kan ook, dat moet dan via MyEtherWallet.
- Alle Secux hardware wallets: in hun eigen applicatie kun je een Polygon adres maken op het bep-20 netwerk.
- BitBox02 Multi Edition: in combinatie met de MyEtherWallet kun je een Polygon adres maken op het erc-20 netwerk.
Wat je vaak ziet is dat exchanges meerdere netwerken aanbieden om je Polygon te verplaatsen (‘withdrawal’). Bij Binance kun je aangeven via welk netwerk je de withdrawal wil laten verlopen. Zorg dat je hetzelfde netwerk selecteert als waar je adres (public address) op staat.
Hoe werken Polygon hardware wallets?
Zoals eerder genoemd is een hardware wallet een klein fysiek apparaat. De bekende hardware wallets van het merk Ledger lijken bijvoorbeeld veel op een USB-stick. Als je een hardware wallet voor het eerst aanzet vraagt het of je een wallet wilt herstellen of een nieuwe aanmaken.
Als je een nieuwe wallet aanmaakt dat genereert de hardware wallet een private key. Als je een software wallet instelt gebeurt dit ook alleen dit gebeurt dan online. In geval van een hardware wallet gebeurt dit ook alleen dan offline. De private key is een cryptografische sleutel die je ook wel privésleutel kunt noemen. Deze cryptografische sleutel is door mensen amper te lezen en al helemaal niet te onthouden dan wel handig vast te leggen. Om deze reden bestaat het BIP39 protocol. BIP39 bestaat uit een woordenlijst van 2048 woorden waarbij van elk woord de eerste vier letters uniek zijn. Je hardware wallet zet aan de hand van BIP39 je private key om in 24 woorden van de BIP39 woordenlijst. De volgorde is hierbij van belang en ook kan hetzelfde woord vaker dan een keer voorkomen. Varianten met 12 of 18 woorden komen ook voor. Deze 24 woorden samen vormen je ‘seed phrase’ of ‘recovery seed’.
Raak je jouw hardware wallet kwijt of gebeurt er iets anders onvoorziens? Met je 24 woorden en de ‘wallet herstellen’ functie kun je weer toegang krijgen tot je crypto, welke op de blockchain staat.
Je private key deel je met niemand! Nooit! Zorg dat je hem veilig bewaart. Het beste kun je dat doen door je seed phrase met een seed phrase back-up van metaal vast te leggen. Zo ben je ook beschermd bij extreme omstandigheden zoals een huisbrand en bijkomende waterschade.
Als je eenmaal een private key aangemaakt hebt kun je vanuit de private key ook public keys maken. Dit zijn de ‘adressen’ die al eerder op deze pagina genoemd zijn. Public keys kun je vergelijken met een IBAN bij een bank adres. De public key is hetgeen je deelt als je een betaling wilt ontvangen of het adres dat je invult als je crypto van een exchange wilt afhalen. Public keys kun je prima delen met andere. Dit hoeft geen geheim te blijven.
Waarom zijn Polygon hardware wallets het veiligst?
Een hardware wallet biedt jou een mogelijkheid om zelf eigenaar te zijn van je private key. Als je Polygon of andere crypto op een exchange of andere derde partij hebt staan, beheer je niet zelf de private keys. Hierdoor ben je er in theorie niet de baas over en kan er van alles mee gebeuren. Het verleden kent helaas voorbeelden waarbij de eigenaren er met de crypto van voor zijn gegaan of medewerkers een rol hebben gehad in het verduisteren van crypto.
Ook zijn deze externe partijen dagelijks het doelwit van hackers. Als het hackers lukt om binnen te komen kan het ook jouw crypto zijn die ze als buit meenemen. Hackers kun ook jouw persoonlijke account bij een exchange of derde partij hacken. Een andere optie is nog om een software wallet te gebruiken maar daarbij is je private key opgeslagen op een plek dat in verbinding staat met het internet. Een hacker kan hier dus makkelijk bij.
Een hardware wallet werkt offline en bezit een beveiligingschip om ongewenst verkeer buiten de deur te houden. Zo blijft je private key op je hardware wallet en nergens anders.
Wanneer Polygon hardware wallet kopen?
Zoals eerder in dit artikel aangegeven zijn exchanges en andere derde partijen dagelijks het doelwit van hackers. Een hacker kan ook jouw account als doelwit nemen. Je loopt extra gevaar als je wachtwoorden hergebruikt of het gebruik van ‘2 factor authentication’ achterwege laat. Indien je Polygon flink wat waard is kun je het beste een hardware wallet aanschaffen. Hoeveel ‘flink wat’ is verschilt voor ieder persoon. Wat ben je bereid te verliezen? Welk risico wil je lopen?
Ook als je Polygon nog niet veel waard is kun je overwegen een hardware wallet aan te schaffen. Wat nu niet veel waard is kan in de toekomst namelijk best wat waard worden. Tevens is het in gebruik nemen van een hardware wallet een leerzame ervaring. Zo leer je meer over blockchain en transacties werken.
Hardware wallets zijn al te koop voor 64,95 euro: Ledger Nano S en SafePal S1.