Dogecoin was een van de best presterende munten van 2021. De koers van dogecoin was op 1 januari 2021 slechts 0,0047 euro en eindigde het jaar op 31 december 2021 op 0,15 euro. Dit was niet het hoogste punt van het jaar. Dat was op 7 mei 2021 met 0,56 euro.
Met deze waardestijging is het voor steeds meer mensen van belang hun dogecoin zo veilig mogelijk te bewaren. Op deze pagina leggen we uit waarom dit met een hardware wallet moet en we geven je alle informatie die hierbij van belang is.
Wat is dogecoin?
Dogecoin is een van de bekendste cryptomunten. De munt is een van de eerste cryptomunten na bitcoin en begon als parodie. Het logo van deze crypto is een munt met een shiba inu hond. Dogecoin is het allereerste voorbeeld van een zogenaamde ‘meme’ munt (meme-coin). Het doel van de munt was simpelweg als grap te dienen. Tegenwoordig zijn er duizenden meme-munten.
Wat is een dogecoin hardware wallet?
Een hardware wallet is een apparaat. Vaak ter grootte van een usb-stick of een bankpas. Een van de eerste bedrijven die hardware wallets maakte is Ledger, maar tegenwoordig heb je meer merken die actief zijn. Een dogecoin hardware wallet biedt je de mogelijkheid om dogecoin te ontvangen, beheren en versturen. Elke dogecoin hardware wallet kan ditzelfde ook met andere cryptomunten doen.
Het woord ‘wallet’ betekent portemonnee. Dit is verwarrend want waar een portemonnee geld bewaart, doet een hardware wallet dat niet. Een hardware wallet bewaart slechts de private key. Dit geeft je toegang tot jouw crypto op de blockchain. De dogecoin of andere crypto staat op de betreffende blockchains. Later op deze pagina gaan we hier dieper op in.
Naast hardware wallets zijn er ook software wallets of derde partijen (exchange of custody) die dogecoin kunnen bewaren. Geen van deze opties is echter zo veiliger dan een hardware wallet. Later op deze pagina leggen we dit uitgebreid uit.
Welke dogecoin hardware wallets zijn er?
Deze hardware wallets kunnen dogecoin opslaan:
Besturingssysteem applicatie hardware wallet
Een hardware wallet werkt altijd samen met een telefoon, laptop of computer. Hierop draait een bepaald besturingssysteem. Elke hardware wallet heeft ook een applicatie waarmee het samenwerkt. Hieronder zie je een overzicht waarin is weergegeven welke hardware wallets een applicatie hebben dat samenwerkt met een besturingssysteem.
- iOS (mobiel): Ledger Nano X, CoolWallet Pro, SecuX V20, SecuX W20 en SafePal S1.
- Android (mobiel): Ledger Nano X, Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, CoolWallet Pro, Trezor One, SecuX V20, SecuX W20, SafePal S1 en Trezor T.
- MacOS (desktop): Ledger Nano X, Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Trezor One, SecuX V20, SecuX W20, SecuX W10 en Trezor T.
- Windows (desktop): Ledger Nano X, Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Trezor One, SecuX V20, SecuX W20, SecuX W10 en Trezor T.
- Linux (desktop): Ledger Nano X, Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Trezor One, SecuX V20, SecuX W20, SecuX W10 en Trezor T.
Verbinding maken
De Nano X, Secux V20, Secux W20 en CoolWallet Pro hebben een accu en kunnen communiceren via bluetooth. De Nano X, Secux V20 en W20 kunnen ook verbinden via een kabel. De Nano S, Nano S Plus, Trezor One en Trezor T kunnen alleen maar verbinden via een kabel.
De SafePal S1 werkt anders dan de andere hardware wallets. Deze hardware wallet maakt namelijk niet direct verbinding. De SafePal S1 communiceert air-gapped. Dat wil in dit geval zeggen dat de SafePal S1 informatie uitwisselt via de applicatie op je telefoon door QR-codes te scannen. Je telefoon heeft een scherm en camera, en de SafePal S1 heeft dat ook.
Hoe werken dogecoin hardware wallets?
Een hardware wallet is een fysieke apparaat met daarop een scherm en een aantal knoppen. Een hardware wallet heeft stroom nodig. Dat kan via een kabel of via een opgeladen accu.
Als je een hardware wallet voor het eerst aan zet krijg je twee keuzes:
- Wallet aanmaken
- Wallet herstellen
Bij wallet aanmaken zal de hardware wallet een private key aanmaken. Dit gebeurd offline. De private key wordt niet gedeeld met je laptop of telefoon. Het is een cryptografische sleutel. Deze sleutel is in haar pure vorm moeilijk te onthouden voor een mens. Om deze reden zet de hardware wallet dit om in 24 woorden. Deze 24 woorden zijn op basis van de BIP39 woordenlijst. De BIP39 woordenlijst zijn 2048 woorden waarvan de eerste vier letters uniek zijn. Elk van de 24 woorden is een woord van deze 2048 woorden. Elk woord kan ook vaker in je backup voorkomen. De 24 woorden noemen we een ‘seed phrase’ of ‘recovery seed’. Sommige wallets ondersteunen ook seed phrases van 12 of 18 woorden.
Nu je private key is omgezet in 24 woorden kun je het wel lezen. Dit biedt je de mogelijkheid om je private key vast te leggen. Het is super belangrijk dat je dit correct en in de juiste volgorde doet. Daarnaast adviseren wij dat je het op zo’n manier doet dat het voor de lange termijn veilig is. Op papier is dit niet veilig, want bij brand of waterschade blijft daar weinig van over. Om dit op te lossen maak je gebruik van metalen seed phrase back-ups.
De volgende stap is het aanmaken van een public key (publiek adres). Dit kun je zien als een IBAN bij je bankrekening. Je private key deel je absoluut met niemand maar je public key kun je prima delen om een betaling te ontvangen. Public keys zijn ook voor iedereen inzichtelijk in de blockchain. De meeste crypto hebben een eigen blockchain en ook een eigen public key opbouw. Als je ethereum verstuurt naar een dogecoin adres zal dat resulteren in ethereum die voorgoed weg is. Het is van belang dat je dit goed door hebt.
Mocht je de hardware wallet kwijtraken, of gaat deze kapot, dan kun je aan de hand van de private key weer toegang tot je dogecoin of andere crypto krijgen. Als je een nieuwe hardware wallet hebt en bij het eerste gebruik gaat voor de ‘wallet herstellen’-optie, zal de wallet je vragen om de 24 woorden van je seed phrase op te geven. Als je dit correct uitvoert, en je destijds je 24 woorden correct hebt vastgelegd, krijg je weer toegang tot je crypto.
Waarom zijn dogecoin hardware wallets het veiligst?
Zoals eerder aangegeven op deze pagina kun je dogecoin bewaren op hardware wallets, software wallets en bij derde partijen. Een hardware wallet is hiervan de veiligste keuze.
In geval van een software wallet maak je de private key meestal aan op een apparaat dat continu online is. Oftewel in verbinding staat met het internet. Dit is een moment waarbij een hacker toe zou kunnen slaan. Ook bij het uitvoeren van transacties bewaart de software wallet tijdelijke je private key in het werkgeheugen. Ook dit is een zwak moment.
Een exchange of derde partij is dagelijks het doelwit van hackers. De mogelijke opbrengst voor een hacker of hackersgroep is erg groot, dus ze zijn bereid veel moeite in een hack te steken. Ook kan een hacker zich richten op je account door bijvoorbeeld je wachtwoord te raden en je SIM te swappen.
Het verleden kent ook voorbeelden waarbij de eigenaren of medewerkers van een derde partij een rol hebben gehad in het verduisteren van crypto munten.
Met een hardware wallet ben je zelf de baas en eigenaar van je private key en bewaar je die offline. Wat ons betreft is dat de beste manier!
Wanneer is het verstandig een dogecoin hardware wallet kopen?
Het is een afweging hoeveel waarde aan dogecoin je wil bewaren. Tevens moet je nagaan welke andere cryptomunten je wilt beveiligen. De aanschaf van een hardware wallet kost geld, dus je moet er iets voor over hebben. Een hardware wallet leert je ook veel over crypto en de blockchain. Dit kan ook een motivatie zijn een hardware wallet aan te schaffen.
Wij adviseren in ieder geval iedereen die serieus bezig is met crypto een hardware wallet aan te schaffen. Dit kan zelfs al voor 64,95 euro. Zowel de Ledger Nano S en SafePal S1 zijn te koop voor deze prijs.
Hieronder zie je alle hardware wallets die dogecoin kunnen opslaan: