Avalanche wallet
Avalanche is een cryptomunt met een eigen blockchain. De populariteit van avalanche is enorm toegenomen. In 2021 steeg de waarde van de munt van 3,22 euro naar 86,14 euro.
Voor degene die al langere tijd avalanche vasthouden is een veilige opslag van cruciaal belang, maar ook voor mensen wiens avalanche nog niet heel veel waard is, kan het wijs zijn om voor een veilige opslag te gaan. Op deze pagina leggen we je de basis uit van avalanche, hoe je het beste avalanche kan beveiligen met een hardware wallet en zijn we zo vrij nog wat tips te geven.
Wat is avalanche (AVAX)?
Avalanche biedt een smart contract oplossing aan. Hiermee doet avalanche dus mee in de concurrentiestrijd met Ethereum, Cardano, Polkadot en Solana om het beste en meest gebruikte smart contract platform te worden. Avalanche focust zich op schaalbaarheid en snelheid. Omdat het een smart contract platform betreft kan het bedrijf achter avalanche, avalanche Foundation, of andere ontwikkelaars DApps (gedecentraliseerde applicaties) ontwikkelen op avalanche. Hierdoor zijn er al verschillende DeFi, NFT en Gaming DApps gebouwd op avalanche.
Om het netwerk te beveiligen gebruikt het PoS (proof of stake) als protocol. Bij PoS krijgen mensen die de cryptomunt vasthouden een beloning om dit te doen. Avalanche staken kan ook samen met een hardware wallet.
Iets om op te letten is het feit dat avalanche op meerdere netwerken kan voorkomen. Avalanche zelf bestaat al uit drie blockchains: Exchange Chain (E-Chain), Platform Chain (P-Chain) en Contract Chain (C-Chain). Ook kan AVAX als token bestaan op de bep-20 en erc-20 netwerken. Mocht je avalanche willen verplaatsen is het van belang goed op te letten: gebruik ik hetzelfde netwerk voor de transactie als het netwerk waar het adres (public address) waar je het heen wil sturen op staat.
Welke avalanche hardware wallets zijn er?
Met onderstaande hardware wallets kun je avalanche beveiligen:
De rest van dit hoofdstuk geeft weer waar je op moet letten voordat je een hardware wallet aanschaft om jouw avalanche te beveiligen.
Avalanche Ledger wallet
Alle drie de Ledger wallets bieden de mogelijkheid om met de avalanche Wallet app, die gebouwd is door de avalanche community, te verbinden. De Ledger wallets zijn de enige hardware wallets die dit vooralsnog kunnen.
Avalanche MetaMask en MyEtherWallet
MetaMask en MyEtherWallet zijn twee software wallets waarmee je ook handmatig het avalanche C-Chain netwerk kan toevoegen. Zowel de Ledgers en de Trezors kunnen verbinden met deze wallets.
Avalanche in eigen hardware wallet applicatie
Met de SafePal S1 kun je avalanche beheren in de SafePal app op het C-Chain netwerk. Ook avalanche als bep-20 token kan vanuit de app beheert worden.
Besturingssysteem applicatie hardware wallet
Een hardware wallet werkt altijd samen met een apparaat als een desktop computer of mobiele telefoon. Hieronder zie je met welk besturingssysteem elke hardware wallet kan samenwerken:
- iOS (mobiel): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X en SafePal S1.
- Android (mobiel): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Trezor One en Trezor T.
- MacOS (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Trezor One en Trezor T.
- Windows (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Trezor One en Trezor T.
- Linux (desktop): Ledger Nano S, Ledger Nano S Plus, Ledger Nano X, Trezor One en Trezor T
Verbinding maken
De Ledger Nano S, Nano S Plus, Trezor One en Trezor T moeten zijn aangesloten met een kabel. Anders kunnen ze niet aan en communiceren met de applicatie. De Ledger Nano X heeft een accu en kan worden opgeladen. De Nano X kan via bluetooth verbinden maar ook met een kabel. De SafePal S1 heeft ook een accu maar verbindt niet via bluetooth. De SafePal S1 maakt geen directe verbinden met de applicatie maar werkt air-gapped. Dit kan doordat de SafePal S1 een camera en beeldscherm heeft net zoals de telefoon waar de SafePal applicatie op staat. Zo kan het informatie uitwisselen door QR codes te scannen en te genereren.
Hoe kan ik avalanche (AVAX) staken?
Zoals eerder benoemd draait avalanche op een PoS protocol. Dat betekent dat mensen staking beloningen kunnen verdienen door avalanche munten te staken.
Avalanche (AVAX) staking
Staken kan via de avalanche Wallet. Een Ledger hardware wallet is de enige hardware wallet die hiermee kan verbinden Alleen met Ledgers kun je dus avalanche staken.
Wanneer avalanche hardware wallet kopen?
Het in gebruik nemen van een hardware wallet kan een gebruiker veel leren over avalanche en blockchain. Dit alleen al kan een goede motivatie zijn om een hardware wallet aan te schaffen.
Een andere afweging is hoeveel waarde de te beveiligen avalanche heeft. Wat ‘veel’ is verschilt per persoon en is natuurlijk heel subjectief. Wat ben je bereid te verliezen? Omdat crypto dat nu nog niet veel waard is, dat wel in de toekomst kan zijn, adviseren wij iedereen om een hardware wallet aan te schaffen.
Hardware wallets die avalanche kunnen beheren zijn al te koop voor 64,95 euro: Ledger Nano S en SafePal S1.
Hieronder een overzicht van alle hardware wallets waarmee je avalanche cryptomunten kan opslaan: