Binance alternatief
Grote kans dat je deze pagina bezoekt vanwege het feit dat Binance per 17 juli 2023 haar activiteiten stopt in Nederland. Dit geeft je de kans te doen wat je misschien altijd al had moeten doen: je crypto gaan beheren met een hardware wallet. Wij van Cryptomaan houden ons al jaren bezig met hardware wallets, hebben het grootste assortiment van Nederland en helpen je graag verder. Voordat we verder gaan: heb je een vraag over een hardware wallet of wil je advies? Bereik ons als volgt:
- Mail ons op shop@btcdirect.eu
- of WhatsApp ons op +31619188975
Alle hardware wallets die we aanbieden vind je hier: hardware wallets kopen.
Hoe verplaats ik crypto van Binance naar mijn hardware wallet?
Hier hebben we al een artikel over geschreven. Lees die hier: Binance naar hardware wallet.
Of bekijk onze video uitleg:
Een hardware wallet is een klein fysiek apparaat waarmee je zelf jouw crypto's kunt beheren. Waar het op neer komt is dat de private key (privésleutel) dat toegang geeft tot jouw cryptomunten op de hardware wallet staat. In geval van een exchange zoals Binance ben je zelf geen eigenaar van de private key maar is Binance dat zelf. Het enige wat je hebt is een account waarin staat waar jij "recht" op hebt. De crypto's staan op hardware wallets van de exchange zelf. Op zich prima maar wat als een exchange gehackt wordt, failliet gaat of door medewerkers wordt bestolen? Er is dan een kans dat je jouw crypto's (gedeeltelijk) kwijt raakt.
Met een hardware wallet ben je dus zelf eigenaar van de private key waarachter jouw crypto's staan. Hier is de uitspraak not your keys not your coins op gebaseerd.
Welke hardware wallet heb ik nodig?
Niet elke hardware wallet is hetzelfde. Wij kunnen zelfs beargumenteren dat dé perfecte hardware wallet niet bestaat. Maar waar moet je dan op letten?
Ondersteuning cryptomunten
Er is geen een hardware wallet die alle cryptomunten kan ondersteunen. Tussen elk merk zitten verschillen in welke cryptomunten zijn geĂŻntegreerd hebben in hun hardware wallet. Ledger ondersteunt de meeste aantal cryptomunten. Waarin het Ledger vooral verschilt met andere hardware wallets is dat zij meer netwerken zoals Binance Smart Chain (BNB) en Cardano hebben toegevoegd. Zoek van te voren uit welke munten die jij bezit met welke hardware wallet kan opslaan. Over het algemeen wordt Ethereum en Ethereum tokens (erc20) door de meeste hardware wallets ondersteund.
Bitcoin kun je echt met elke hardware wallet opslaan. Tevens zijn er Bitcoin-only hardware wallets. Deze wallets ondersteunen alleen Bitcoin. Dit zijn:
Besturingssysteem telefoon of computer
Een hardware wallet gebruik je nooit als losstaand iets. Je gebruikt het altijd in combinatie met een applicatie op je telefoon of op je desktop computer/laptop. Het is belangrijk om te kijken of de hardware wallet die jij wilt wel een applicatie die kan werken op het apparaat (mobiel of computer) waarmee jij de hardware wallet wilt gebruiken.
Open-source en closed source
De hardware wallet zelf draait op bepaalde software. Deze software heet de firmware. De firmware is gemaakt door de producent van de hardware wallet. Sommige partijen zijn open-source en andere zijn closed-source. Bij open-course is de code van de firmware openbaar en bij closed-source is de code niet openbaar.
Ledger is een voorbeeld van een partij waarvan de firmware software closed-source is. Je moet ze er dus op vertrouwen dat alles klopt. Bij open-source kan er een bepaalde controle plaatsvinden vanuit de community op dat er geen dingen in de firmware staan die je niet wilt. En kunnen er ook bugs opgespoord worden. Of iets open-source is zegt niet meteen alles maar het wordt wel gezien als een positief iets onder de bitcoin of crypto fanatiekelingen. BitBox02 en Trezor zijn twee voorbeelden van producenten waarvan de firmware open-source is.
Overige punten
Er zijn nog een aantal kleinere functionaliteiten of specificaties die voor jou van belang kunnen zijn.
- Het kunnen aan- en verkopen van crypto vanuit je hardware wallet. Binnen een aantal hardware wallets kun je via derde partij integraties dit doen. Voorbeelden zijn Ledger, Trezor en Secux. Dit zijn ook hardware wallets waar het Nederlandse BTC Direct in geĂŻntegreerd is. Via de integratie van BTC Direct kun je dus zonder exchange crypto's kopen en verkopen.
- De grootte van het scherm. Secux heeft mooie grotere schermen en die van de Ledger Nano S Plus is erg klein. Als je slechtziend ben is de Ledger Nano S Plus misschien niet een heel goed idee.
- Staken vanuit de hardware wallet. Gemiddeld biedt een hardware wallet niet voor heel veel crypto's aan om het te kunnen staken. Ledger loopt op dit gebied wel het meest voorop. Ledger heeft de meeste crypto's die je kunt staken via hun Ledger Live applicatie ten opzichte van alle andere hardware wallets.
Belangrijkste tips hardware wallets
Bij het in eigen beheer nemen van je crypto met een hardware wallet komt meer eigen verantwoordelijkheid kijken. Er zijn mogelijke fouten die je kunt maken die vaak niet te herstellen zijn. Daarom geven wij je hier de belangrijkste tips bij het gebruik van een hardware wallet.
Tips bij het instellen
- Bij het instellen van je hardware wallet krijg je 24 woorden. Dit heet je recovery seed en er zijn ook andere benamingen voor. Schrijf deze woorden eerst op papier. De volgorde van de woorden is van belang dus let daar op. Je 24 woorden heb je nodig om indien nodig de toegang tot je crypto te herstellen.
- Maak nooit een foto of andere digitale kopie van deze 24 woorden.
- Tijdens het instel proces dek je alle camera's af die mogelijk meekijken en spreek je de 24 woorden nooit hardop uit.
- Deel je 24 woorden nooit met iemand.
- Voer je 24 woorden nooit in op je telefoon of computer. Dit is 100% zeker een scam.
- Overweeg je 24 woorden in metaal vast te leggen met een seed back-up product.
- Bij het instellen van een hardware wallet stel je ook een pincode in. Deze pincode kun je eventueel opschrijven maar bewaar deze nooit bij de hardware wallet zelf. De combinatie van de twee is voor een dief namelijk evenveel waard dan de 24 woorden.
Aanbod hardware wallets Binance
Hieronder een geselecteerd aanbod van onze hardware wallets. Al onze hardware wallets vind je hier.