De cryptomunt Terra (LUNA) is afgelopen jaren steeds populairder geworden. Bezit jij Terra en wil je deze munt veilig bewaren? Dan adviseren wij je om een hardware wallet aan te schaffen waarmee je Terra kunt opslaan. Op deze pagina leggen we je uit waarom hardware wallets de beste keuze zijn voor crypto opslag en geven we weer welke keuzes je hebt.
Wat kan je met een Terra hardware wallet?
Met een hardware wallet kun je net als met een online wallet Terra ontvangen, beheren en versturen. Een online wallet, zoals een software wallet, biedt niet de beveiliging die een hardware wallet heeft. Welke beveiliging dat is, behandelen we later op deze pagina.
Het woord ‘wallet’ is nu al paar keer gevallen. De vertaling hiervan is ‘portemonnee’ in het Nederlands. De term is verwarrend, want een wallet is niet hetzelfde als een portemonnee. Een wallet bewaart slechts de private key en niet de Terra of andere cryptomunten zelf. De Terra staat op de blockchain. Met een private key kun je bij de crypto op de blockchain om het eigendomsrecht over te dragen.
Welke terra hardware wallets zijn er en wat zijn de verschillen?
Op de markt zijn inmiddels meerdere hardware wallets beschikbaar. De volgende hardware wallets kunnen terra beveiligen:
Onderaan deze pagina kun je verder klikken naar deze hardware wallets. In de paragrafen in dit hoofdstuk leggen we je uit waar je nog meer op kunt letten bij de aanschaf van een hardware wallet.
Verbinding maken
Om een hardware wallet te gebruiken zul je altijd verbinding moeten maken met de wallet via je telefoon en/of computer. De Ledger Nano S en Ledger Nano X kunnen allebei verbinding maken met de meegeleverde kabel. De Ledger Nano X kan ook verbinden via Bluetooth. Hierom heeft de Nano X dan ook een accu.
De SafePal S1 heeft ook een accu, maar het verbinden werkt daar anders. De SafePal S1 maakt namelijk geen directe verbinding met je telefoon, maar communiceert air-gapped. Aan de hand van het beeldscherm, de camera op de SafePal S1 en de camera op je telefoon, kun je aan de hand van QR-codes informatie uitwisselen om bijvoorbeeld transacties goed te keuren.
Applicatie
Zoals aangegeven in vorige paragraaf moeten hardware wallets verbinding maken met je telefoon of computer. Hieronder sommen we per besturingssysteem op, welke hardware wallets daarmee samen gaan:
- iOS (mobiel): Ledger Nano X en SafePal S1
- Android (mobiel): Ledger Nano S, Ledger Nano X en SafePal S1
- MacOS (computer): Ledger Nano S en Ledger Nano X
- Windows (computer): Ledger Nano S en Ledger Nano X
- Linux (computer: Ledger Nano S en Ledger Nano X
Cryptomunten ondersteuning
Als je naast Terra ook andere cryptomunten op wil slaan is dit een belangrijk aandachtspunt. Wil je ook bitcoin opslaan? Dan is het niet zo spannend: zo ver wij weten is elke hardware wallet compatibel met bitcoin. Wil je altcoins opslaan? Dan kun je maar beter goed opletten. Op onze hardware wallet pagina hebben we daarom een zoekfilter toegevoegd. Hierin kun je van grote cryptomunten selecteren welke je op wil slaan. Het filter geeft aan welke hardware wallets alle munten van je selectie ondersteunen.
Vaak willen mensen ook tokens van de ERC20 en BEP20 protocollen opslaan. Zowel de Ledger Nano S, Ledger Nano X en SafePal S1 kunnen dit vanuit hun eigen applicatie, dan wel in combinatie met een derde partij app zoals MetaMask of MyEtherWallet.
Staking
Terra is een cryptomunt die te staken is. Alleen de Ledger Nano S en Ledger Nano X kunnen dit. Dit gaat niet vanuit de applicatie van Ledger. Je moet je Ledger verbinden met https://station.Terra.money/ om dit te kunnen doen.
Verbinden met DeFi (of andere Dapps)
De Ledger Nano S en X kunnen direct verbinden met MetaMask. Dit is een bekende DeFi applicatie. Er zijn er meer van. De SafePal S1 kan verbinden met WalletConnect. Via WalletConnect zijn er ook een aantal Dapps waar je mee kunt verbinden.
Hoe werkt een Terra hardware wallet?
Alle hardware wallets zijn kleine fysieke apparaten. Hoe ze er precies uit zien verschilt wel. Zo hebben de Ledger wallets veel weg van een USB-stick en heeft de SafePal een eigen vorm. Zoals hiervoor genoemd moet je SafePal S1 opgeladen zijn om te kunnen gebruiken. De Nano S moet aangesloten zijn met de kabel en de Nano X kan met de kabel of met bluetooth verbonden worden, mits de accu is opgeladen.
Als je voor het eerst een hardware wallet opstart, vraagt hij je om een keuze te maken. De eerste keuze is het genereren van een nieuwe wallet, of het herstellen van een reeds bestaand wallet. Als je kiest voor het genereren van een nieuwe wallet, maakt de wallet een private key aan. Bij een hardware wallet gebeurt dit offline en wordt de private key niet gedeeld met je telefoon of laptop.
De private key is in feite een cryptografische sleutel. Deze sleutel zet de hardware wallet om in een zogenaamde ‘seed phrase’ of ‘recovery seed’ van 24 woorden. Varianten van 12 en 18 woorden komen ook voor. Deze 24 woorden zijn deels willekeurig, maar deels ook niet. Deze woorden komen namelijk allemaal van een woordenlijst die aan de BIP39 standaard verbonden is. Op deze woordenlijst staan 2048 woorden. Een seed phrase bestaat dus uit 24 keer een woord van die woordenlijst met 2048 woorden. Het kan ook zijn dat hetzelfde woord vaker voorkomt in dezelfde seed phrase. Door de cryptografische sleutel om te zetten in een seed phrase is het voor ons leesbaar. Daardoor kunnen we het gemakkelijker offline vastleggen door op te schrijven. Overigens adviseren wij ook om een seed back-up aan te schaffen zodat je seed phrase is beschermd tegen allerlei omstandigheden. Met je seed phrase kun je weer je wallet herstellen mocht deze kwijtraken of kapot gaan.
Als je een private key hebt gemaakt kun je public keys aanmaken. Public keys zijn publieke adressen waar je crypto op kunt ontvangen en indien je de bijbehorende private key bezit ook crypto van kunt versturen. Je private key deel je met niemand. Je public key kun je prima delen met iemand als je een betaling wil ontvangen bijvoorbeeld. Belangrijk om te weten: elke cryptomunt gebruikt eigen logica van hoe een public key is opgebouwd. Met andere woorden, je hebt een andere public key voor Terra dan dat je hebt voor bijvoorbeeld bitcoin. Je kunt geen bitcoin naar een Terra public key overmaken. Soms lukt zoiets wel, maar dan zijn de verzonden crypto’s hoogstwaarschijnlijk verloren.
We hebben het al eens genoemd, maar voor de zekerheid doen we het nog eens: je Terra of andere crypto bewaar je niet op je hardware wallet zelf. Je hardware wallet bezit slechts de sleutel tot je Terra of andere crypto. Crypto staat op de betreffende blockchains.
Waarom is een Terra hardware wallet veiliger dan andere type wallets?
Zonder een hardware wallet ben je aangewezen op software wallets en exchanges. Beide hebben overeenkomstig dat ze in verbinding staan met het internet. Een software wallet genereert de private key terwijl het apparaat online is. Voer je een transactie uit? Ook dan is de private key tijdelijk opgeslagen in het geheugen van het apparaat. Dit zijn allebei momenten dat een hacker toe kan slaan.
Bij een exchange of andere derde partij genereer je geen private key. Dat hebben deze partijen zelf al gedaan. Wel is je account bij deze partijen te hacken. Tevens zijn exchanges dagelijks het doelwit van hackers die proberen grote hoeveelheden crypto’s te stelen. Daarnaast kent het verleden ook voorbeelden waarbij de eigenaren of medewerkers een rol hebben gehad in het achteroverdrukken van crypto.
Met een hardware wallet ben je jouw eigen bank!
Een hardware wallet maakt de private key offline aan. Dat in combinatie met de beveiligingschip hebben hackers bijna geen kans je private key te bemachtigen.
Wanneer koop ik een Terra hardware wallet?
Als je geïnteresseerd bent in crypto kun je overwegen speciaal daarvoor een hardware wallet aan te schaffen. Het in gebruiken nemen van een hardware wallet leert je veel over de werking van crypto.
Een hardware wallet kost wel geld om aan te schaffen. Daarbij kun je kijken naar hoeveel je Terra of andere crypto waard is om te bepalen of je die investering wil maken. Hardware wallets zijn echter al te krijgen voor ongeveer zes tientjes, zoals de Ledger Nano S en SafePal S1. Dus de investering is naar ons inziens klein. Heeft je crypto nog echt weinig waarde? Dan kun je overwegen voorlopig nog een software wallet te gebruiken of het op een exchange te laten staan.
Hieronder zie je een totaaloverzicht van de hardware wallets die de cryptomunt Terra ondersteunen: